Till toppen
The 3 steps are Choose table, Choose variable and Show result. You are currently at Välj variabel

Arbete och studier efter högskolan. Avgångsår 1996/1997 - 2018/2019

Logotyp för officiell statistik

Välj variabler

Dokumentation av statistiken
Paula Kossack, SCB
+46 010-479 60 05
Ja
2022-03-30
Antal personer:
antal
Antal personer:
Flöde
Antal personer:
Nej
Antal personer:
Nej
SCB
0000050F
Nu har du hamnat på en sida där du ska välja variabler och värden för dessa.
Obligatoriskt

Valda 0 Totalt 5

Obligatoriskt

Valda 0 Totalt 4

Sökfält för att markera värden i listanexaminerade totalt , yrkesexamen - totalt , generell examen - totalt ,

Valda 0 Totalt 13

Valfri variabel

Valda 0 Totalt 5

Valfri variabel
Valfri variabel
Obligatoriskt

Valda 0 Totalt 3

Valfri variabel

Valda 0 Totalt 3

Valfri variabel
Obligatoriskt
Sökfält för att markera värden i listan1996/1997 , 1997/1998 , 1998/1999 ,

Valda 1 Totalt 23

Antal valda celler är:
(maximalt tillåtna antal är 150 000)

Presentation på skärmen är begränsad till 1 000 rader och 30 kolumner

Antal valda celler överstiger tillåtna 150 000

Viktiga fotnoter

Examinerade från högskoleutbildning omfattar (1) alla personer som aktuellt läsår har tagit ut ett examensbevis och som har avklarade högskolepoäng samma läsår och (2) alla personer som har tagit poäng aktuellt läsår, men fått ut examensbeviset först terminen efter. Personer som väntat längre än en termin med att ta ut examensbeviset efter avslutade studier har exkluderats.
Inresande studenter har exkluderats.
Det förekommer att personer tar ut flera examina under ett läsår. För dessa har en prioritering gjorts så att de endast redovisas en gång per läsår. Den utbildning med högst nivå enligt Svensk utbildningsnomenklatur har valts. Det innebär att yrkesexamensprogram prioriteras före generella program om utbildningarna är lika långa. Inom högskolan påverkar flera förändringar statistikens jämförbarhet över tid. Lärosäten och utbildningar har försvunnit och tillkommit över tid. Under 2007 infördes en ny utbildnings- och examensstruktur som ett led i Sveriges arbete med att anpassa den högre utbildningen till arbetet i Bologna-processen. Högskoleutbildningen delades upp i tre nivåer: grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Endast grundnivå och avancerad nivå ingår i denna statistik. Utbildningslängd
Utbildningslängden har vid deltidsutbildningar omräknats till heltid och avser den nominella studietiden.
Sysselsättning
Sysselsättning avser sysselsättningsstatus i november enligt den registerbaserade arbetsmarknadsstatistiken, studiedeltagande under höstterminen enligt registret över studiedeltagandet och uppgift om folkbokföring den 31 december aktuellt år enligt registret över totalbefolkningen.
Från och med referensår 2019 används en ny datakälla (månatliga arbetsgivardeklarationerna på individnivå (AGI)) och metod för att klassificera vilka som arbetar. Studier som gjorts om effekten av denna förändring på arbetsmarknadsstatistiken generellt tyder på en ökning av andelen som arbetar med det nya förfarandet. Exempelvis har de som har fått en låg löneutbetalning, och därmed troligen inte arbetar i så stor omfattning, blivit klassificerade som arbetande om de har fått en utbetalning i november. Detta innebär t.ex. att andelen som arbetar bland de yngre är högre i jämförelse med tidigare förfarande. Jämförelser av statistik avseende 2019 och tidigare referensår måste göras med stor försiktighet.
Jämförbarheten mellan de olika utbildningsformerna och mellan olika grupper inom utbildningsformerna påverkas till viss del av att alla inte blir klara samtidigt under läsåret och att vissa därmed får mer tid på sig att etablera sig på arbetsmarknaden än andra. Detta kan påverka resultaten för den första uppföljningstidpunkten ”efter 1 år”. Betydelsen antas dock minska ju längre tid efter läsåret som uppföljningen görs. Sista tillgängliga data avser uppföljningsår 2019. För att förhindra röjande av information om personer i statistiken har alla siffror avrundats till närmaste 5-tal. Därför summerar redovisningsgrupperna ibland inte till totalen. Endast grupper med minst 100 examinerade redovisas. Vad gäller yrkesställning och inkomster redovisas endast grupper med minst 100 examinerade som arbetar respektive arbetar och studerar.

nationell bakgrund

svensk bakgrund

Personer som är födda i Sverige med minst en förälder också född i Sverige.

utländsk bakgrund

Personer som är födda i Sverige, men vars föräldrar båda är födda utomlands samt personer som är födda utomlands.