Till toppen
The 3 steps are Choose table, Choose variable and Show result. You are currently at Välj variabel

Total tillförd och återvunnen mängd förpackningar uppdelat efter förpackningsslag. År 2012 - 2019

Logotyp för officiell statistik

Välj variabler

Dokumentation av statistiken
Statistikservice, SCB
+46 010-479 50 00
Avfallstatistik Naturvårdsverket, Naturvårdsverket
- -
Martin Villner, SCB
+46 010-479 45 61
Ja
2022-04-22
Tillförd mängd, ton:
ton
Materialåtervinning, ton:
ton
Materialåtervinning, procent:
procent
Tillförd mängd, ton:
Flöde
Materialåtervinning, ton:
Flöde
Materialåtervinning, procent:
Flöde
Tillförd mängd, ton:
Nej
Materialåtervinning, ton:
Nej
Materialåtervinning, procent:
Nej
Tillförd mängd, ton:
Nej
Materialåtervinning, ton:
Nej
Materialåtervinning, procent:
Nej
Naturvårdsverket
000000XV
Nu har du hamnat på en sida där du ska välja variabler och värden för dessa.
Obligatoriskt

Valda 1 Totalt 3

Obligatoriskt
Sökfält för att markera värden i listanGlas , Plast, ej PET-flaskor , PET-flaskor ,

Valda 0 Totalt 7

Obligatoriskt
Sökfält för att markera värden i listan2012 , 2013 , 2014 ,

Valda 1 Totalt 8

Antal valda celler är:
(maximalt tillåtna antal är 150 000)

Presentation på skärmen är begränsad till 1 000 rader och 30 kolumner

Antal valda celler överstiger tillåtna 150 000

Viktiga fotnoter

Anledningen till att det finns en skillnad mellan mängd förpackningar som sätts på marknaden och mängd förpackningar som materialåtervinns är på grund av att samtliga förpackningar inte källsorteras och hamnar i insamlingssystemen för materialåtervinning. Istället kastas förpackningarna bland annat avfall, framförallt i avfall till energiåtervinning.


förpackningsslag

PET-flaskor

Gäller endast PET-flaskor som ingår i pantsystemet. Vid rapportering till EU redovisas inte PET-flaskor separat utan som plastförpackningar.

Metall, ej pantburkar

Fram till och med referensår 2015 har svenska pantburkar och så kallade importburkar (privatimporterade burkar utan svensk pantsymbol) som samlas in och materialåtervinns inom ramen för det största insamlingssystemet för metallförpackningar allokerats till förpackningsslag pantburkar. Detta innebär att dessa mängder har redovisats som förpackningsslaget pantburkar. För referensår 2016 har svenska pantburkar som samlas in och materialåtervinns inom ramen för det största insamlingssystemet för metallförpackningar allokerats till förpackningsslag pantburkar. Däremot har inte de så kallade importburkarna allokerats till förpackningsslag pantburkar. Detta innebär att importburkarna, insamlade inom insamlingssystemet för metallförpackningar, redovisas som metallförpackningar från och med år 2016. Mängden importburkar ingår som en okänd delmängd i förpackningsslaget metallförpackning.

Pantburkar

Gäller endast burkar som ingår i pantsystemet. Vid rapportering till EU redovisas inte pantburkar separat utan som metallförpackningar.
Det förekommer tidsseriebrott mellan 2015 och 2016. Mellan 2015 och 2016 var det en minskning i statistiken som beror på att så kallade importburkar (privatimporterade burkar utan svensk pantsymbol) som lämnas till metallförpackningsinsamlingen, ingår i kategorin metallförpackningar i statistiken för 2016. 2015 och tidigare ingick importburkar som lämnas till metallförpackningsinsamlingen i kategorin pantburkar.
Det förekommer även tidsseriebrott mellan 2016 och 2017. Från och med referensår 2017 är det beslutat att så kallade importburkar (privatimporterade burkar utan svensk pantsymbol) som lämnas in till pantsystemet inte ska ingå i statistiken över materialåtervunna pantburkar.

Trä

För träförpackningar ingår förberedelse för återanvändning i ”Materialåtervinning, ton” och ”Materialåtervinning, procent”.
Det förekommer tidsseriebrott mellan 2015 och 2016 vilket beror på att Naturvårdsverket avseende referensår 2016 har förtydligat för uppgiftslämnarna hur återvinning av träförpackningar bör rapporteras, vilket resulterat i att statistiken för 2016 skiljer sig mycket från tidigare års statistik.
Det förekommer även tidsseriebrott mellan 2016 och 2017 vilket enligt det centrala materialbolaget beror på förändrade rapporteringsrutiner hos deras anslutna producenter.

tabellinnehåll

Materialåtervinning, procent

Tabellinnehållet ”Materialåtervinning, procent” beräknas genom att dividera materialåtervunnen mängd förpackningar med tillförd mängd.

tabellinnehåll: Materialåtervinning, procent , förpackningsslag: Papper, papp, kartong och wellpapp

För referensår 2018 har ”Materialåtervinning, procent” reviderats till 77 procent (tidigare 82 procent). Detta efter att materialbolaget för pappersförpackningar har fått in uppdaterade uppgifter från en av sina anslutna producenter.

tabellinnehåll: Materialåtervinning, ton , förpackningsslag: Papper, papp, kartong och wellpapp

För referensår 2018 har ”Materialåtervinning, ton” reviderats till 449 000 ton (tidigare 479 600 ton). Detta efter att materialbolaget för pappersförpackningar har fått in uppdaterade uppgifter från en av sina anslutna producenter.

tabellinnehåll: Materialåtervinning, ton , förpackningsslag: Metall, ej pantburkar

För referensår 2019 har ”Materialåtervinning, ton” reviderats till 29 300 ton (tidigare 36 200 ton). Detta efter att en uppgiftslämnare inkommit med uppdaterade uppgifter.